Husz Mariann - reklámszakember

Gimnáziumi magyar tanárnője mondta neki: "Mariann, neked írnod kellene, olyan szépen fogalmazol és olyan jó a stílusod. De sajnos, nem fogsz sohasem írni, mindig olyan nyughatatlan vagy, annyi mindennel foglalkozol, nem lesz időd, nem tudsz megülni a fenekeden."


Negyven éves érettségi találkozóján büszkén adta át volt magyar tanárnőjének az éppen frissen megjelent könyvét: "Tanárnő kérem, ültem a fenekemen. Sokat. És itt az eredmény - első könyvem, Tükörvilágom.

      Valóban nyughatatlan, állandóan nyüzsgő személyiség. Pályafutása során dolgozott, mint könyvtáros, mint propagandista - mai szóhasználattal marketinges - reklám szaktanácsadó - ma úgy hívják account executive - a Magyar Hirdetőnél, vezette az Interpress belkereskedelmi főosztályát, a Delta szaklapkiadót, és megfordult a Computerworld kiadónál is.

      Kipróbálta, hogy milyen "maszeknak" lenni az 1980-as években, a reklám területén - ahonnan aztán rendeletileg kitiltva volt kénytelen ismét másba kezdeni, egy kisszövetkezetben alapította meg reklámirodáját.

      A rendszerváltás után, szinte elsőként reklámügynökséget alapított - Topreklám néven - ahol rövid időn belül a legnagyobb reklámügynökségek közé vezette csapatát. Partnerként a világ egyik legnagyobb reklámügynökségével "állt össze"- BBDO - ahol a világnagyság, mint kisebbségi tulajdonos szerepelt.

      Hat évvel ezelőtt úgy gondolta, hogy a napi 12-14 órás hajtás már nem neki való, helyet a fiataloknak - kiszállt cégéből és férjével egy marketing kommunikációs tanácsadó céget alapított. A kötetlenebb munkavégzés adta a lehetőségét, hogy azzal is foglalkozzon, amit világ életében nagyon szeretett - az irodalommal. Most már, nemcsak mint olvasó, hanem mint szerző is.

      Az "Első önálló utazás" - a könyv bevezető novellája - óta, már számtalan országban járt, azt is mondhatjuk, hogy bejárta a világot. Útjai során naplókat vezetett, így élményanyaga autentikus, akkor és amikor azt nézte, látta és érezte.

      Így született meg első könyve, a "Tükörvilágom - Bolyongtam a Föld nevű bolygón". És ez a bolyongás nem áll meg. Így a naplóírás sem. Már most további két kötetet készít elő, hogy ne csak az izgalmas India, Távol-Kelet és Ausztrália-Új Zéland általa "felfedezett" titkaiba avasson be, hanem két további kedvenc vidékére kalauzolja el az olvasót - Közép-Dél Amerika és a Csendes Óceáni szigetvilágba, valamint a Mediterrániumba.

E-mail: huszm@t-online.hu