2015.09.07
Újabb városi séták
A Tiszti Klub szökőkutas épülete

A történelmi Bukarest az Old City, vagy Lipscani terület. Régi házak, kétszáz év építészete és modern épületek, régi kereskedelmi tradíciókra emlékeztető üzletek összevisszasága. Felújítása még évekig tart. Néhány utcanév a régi mesterségeket idézi. Leghíresebb a Lipscani utca 1589 óta ismert. Az itt járt lipcsei kereskedőkről nevezték el.

A neoklasszikus és neobarokk stílusban épült 19. századi házakat 1948-ban államosították. 1990 után sokan visszakapták a házaikat. Többször tervezték, hogy az egész területet megsemmisítik. Az utcakövek alatt 15.-16. századi épületromokat találtak. Bukarest hivatalos alapítása (1459. szept.20.) előtt is a város szíve volt ez a rész. Az 1600-as években a királyi udvar mellett cégek és üzletek telepedtek le. Cipész, szűcs, ékszerész, stb. szakmákról kapták nevüket az utcák. Román, görög, bulgár, szerb, örmény, zsidó, albán, osztrák kereskedők éltek itt. A kereskedők miatt sok fogadó volt a környéken. A Hanul cu Tei 1833, és a Manuk Inn (1808) a mai napig megmaradtak.

            A Lipscani utca másik végén 19. századi bankok: A francia Albert Galleron tervezte Nemzeti Bank (1883-85), a Mezőgazdasági Bank, Ion Tiriac Bank. Ezen a környéken is sok reneszánsz, barokk, neoklasszikus és vegyes stílusú épületet kell még felújítani.   

A közeli Stavropoleos templomot (1724) görög szerzetes építtette tiszta román Brankovanesc stílusban. A templom melletti „chiostro” egy udvaron sírköveket, oszlopfőket helyeztek el a lerombolt templomokból. Egy pajzán mese szerint, majdnem szemben a templommal volt egy bordélyház. A sok tiltakozás miatt arrébb kellett telepíteni. Viszont emiatt nem jártak a templomba. Ezért állítólag Stavropoleos zárdát nyitott, ahol nappal apácaként dolgoztak a hölgyek, míg este a kissé távolabb megnyílt bordélyban szolgáltak. Ezen a helyen „Bordello” néven ma is van egy étterem-kávéház.

Az óváros utcái mára szinte csak éttermekkel, kávézókkal, bárokkal van tele. Megmaradtak a Királyi Udvar feltárt romjai. A királyi udvart egy tölgyfa kockákkal borított utca (1692) kötötte össze a mai Calea Victorei utcával. A faborításnak a Manu Inn előtt egy része megmaradt.

A Királyi Udvar leghíresebb lakója Vlad Tepes volt, a Drakula. A 15. század végén ő indította el az igazi fejlődést ezen a környéken. Az udvar, a királyi palota, a borospince, a kertek az ő idejéből származnak. Most lett kész a Királyi templom felújítása is.

A város közlekedése eléggé kaotikus. 1925-ben nyitották meg az első buszjáratokat, 1949-ben megjelentek a trolibuszok. Az első metró vonalat 1979-ben nyitották meg, 8.1 kilométeres szakaszon. Ma 4 vonalon 68,2 kilométeren, 51 állomáson közlekedik, és állandóan tovább építkeznek. Semmivel nem rosszabb a tömegközlekedés, mint nálunk.

A taxik külön fejezet. Nagyon kell vigyázni, melyik társaság kocsijába száll be az ember. Igaz, hogy nagyon olcsó, de itt is vannak „fekete” taxizók, ugyanolyan sárga taxikkal, mint a többi és nagyon megvágnak, ha nem figyel oda az ember.

A román autósok még türelmetlenebbek, mint a mieink. A belváros állandó dugó, még rosszabb parkolási kilátásokkal. Csak a főutakon lehet haladni, a mellékutcákban mindenütt lyukas az aszfalt. A türelmetlen autósok dudálásától hangos az egész város.

A bukarestiek büszkék a parkjaikra. A legrégebbi 17 hektáros Cismigiu park a város közepén tele szobrokkal, tavacskákkal és rengeteg virággal. 30.000 fa segít javítani a bukaresti levegőn. A 110 hektáros Herstrau park, a város legnagyobb parkja és kertje. 50 madárfajta tanyázik ezen a területen. Itt van a falumúzeum, népművészeti tárgyakkal, fatemplomokkal, faházakkal, malmokkal, mintegy 300 különböző épülettel. A két legnagyobb park mellett mindenütt látni kisebb zöldterületeket.

Vasárnap hajnalban őrizetbe vették Bukarestben Sorin Oprescut, a román főváros főpolgármesterét, miután tetten érték, hogy közvetítőn keresztül, egy önkormányzati intézményvezetőtől 25 ezer euró kenőpénzt vett át. A korrupcióellenes ügyészség közölte a hírt a TV-ben. Oprescu egy jól szervezett hálózat tagja volt a bukaresti főpolgármesteri hivatalnál. Úgy adtak megbízási szerződéseket különböző cégeknek, hogy azok nyereségük egy részét visszaadják. Már kérdezgettük Istvánt, hogy mi a helyzet a korrupciós perekkel. Mesélte, hogy még azok is, akiket elítélnek, luxus körülmények között ülnek, és alig pár hónap múlva szabadulnak. A románok előbbre tartanak, legalább itt már néhányan ülnek.

Este újra az Enescu Fesztivál. A San Francisco Symphony koncertjén kissé fura volt, hogy a fél nyolcra hirdetett előadáshoz fél nyolckor még cipelték be a színpadra az üstdobokat, össze - visszanyüzsögtek, és lassan kóboroltak be a zenészek. Valószínűleg későn jött meg a felszerelésük. Fél kilenc után bemondták, hogy háromnegyedkor kezdenek, végül nyolc után pár perccel elkezdődött az este. Az egész estét meghatározta a kezdés.

Michael Thilson Thomas vezényelt, akit már kétszer, Miamiban, és Budapesten hallottunk vezényelni.

Műsoron Bartók: 2. zongoraversenye G-dúr. Tel Avivban hallgattuk Bronfman előadásában. Most Yuja Wang fiatal kínai zongorista játszotta, akit Berlinben hallgattunk. Nagyszerű technikájával elbűvölte a közönséget. Ami az átélését illeti, azt inkább a combtőig felhasított szoknyája, és kilátszó hasa helyettesítette. Nagyon szép, jó alakú a kínai leány a zöld szexis ruhájában, de zongoristának fura az ilyen szerelés. A mindig hálás közönség persze visszatapsolta, két ráadást is adott. Úgy látszik Fasil Say vagy Macujev elterjesztette jazzes változatát Mozart Török indulójának, mert Yuja is ezt adta elő. Másodszorra Carmen egyveleget játszott jazzes ritmusban, hatalmas sikerrel.

Szünet után következett az egyik igazi kedvencem: Mahler: 1. szimfóniája (Titán). Már eddig több alkalommal, jobbnál jobb zenekarokkal hallgattuk. Milanóban, Budapesten 4x, Rómában, Bécsben és Londonban. Ez volt a kilencedik alkalom. Nem biztos, hogy ez volt a legjobb előadás, de hogy a fúvósok itt voltak a legjobbak, az biztos. Ehhez a szimfóniához éppen ez kell. Nagy siker volt. Koncert után Goldperger Istvánnal, Zsuzsival, és Gáborral még beültünk egy román kocsmába, és megint másnap lett az aznapból.

            << Vissza a listához
E-mail: huszm@t-online.hu