2015.03.23
Pozsonyi búcsú
Lechner Ödön tervezte gyönyörű szecessziós Kék templom

Az egész heti napos, meleg idő vasárnapra - mint rendesen - felhős, borongós napra változott. Tizenegy óráig alig láttunk embereket a téren, ahol minden turistacsoport megfordul.
Elindultunk Pozsony legszebb szecessziós nevezetessége a Kék templom felé a kihalt városban. Emberekkel alig találkoztunk, szinte minden be volt zárva. A szépen felújított drapp-barna Grössling gimnázium mellett végre megláttuk a Kék templomot. Nagyon jó mutatnak így együtt frissen felújítva. Az Árpád-házi Szent Erzsébet-templom Pozsonyban Lechner Ödön egyik legnagyszerűbb munkája, a magyar szecesszió egyik legszebb példája. A templom Erzsébet királyné szimbolikus mauzóleuma is. („Sissit” 1899-ben ölték meg Genfben). Szintén Lechner Ödön tervezte a templom melletti frissen felújított, ugyancsak a magyar szecesszió jegyeit viselő Grössling Gimnáziumot is.
A népies-szecesszió tipikus példáját Komor Marcell, a magyar szecesszió egyik kiemelkedő egyénisége kultúránk „új ékszerszekrényének ” nevezte. A templom fő - és oldalbejárata rozettával díszített karéjos kapuív. Kívül is népies elemek uralkodnak. Tornya gazdagon díszített vonalakkal, mozaikokkal tele. Tetején kettős kereszt van, és a Zsolnay-gyár által készített kékes mázas cserepek és mozaikcsík vonalak díszítik. Az egész épület világoskék színű, a tetőszerkezet sötétkék. A tetőbordákon a kék majolika kakasmotívumos. Az ereszcsatorna bordázott, tartóvasai virágként, bimbóként és levélként hajolnak ki. 
Nagyon szép, virágos, vidám a belseje is. Két oldalt a kerámia stilizált levélen szinte az egész magyar főnemesség felsorolva, akik hozzájárultak a templom felépítéséhez.  Szlovákul magyarul, németül kifüggesztve a templom története. Éppen tömeges keresztelőt tartottak benne. Egy tucat gyerekkocsi várta oldalt a belevalókat, akiknek egy része visongott a szülők karjában. Egyenként tartották őket a fiatal mosolygós pap elé locsolni. Még soha nem láttam ilyen tömeges keresztelőt. Igaz, más milyet se nagyon.
A mellette lévő utcában egy frissen felújított lakóház ugyancsak szecessziós díszítésekkel tündökölt.
Visszafelé a hatalmas az én Bratislavám nevű bevásárlóközpontban helyi italt vásároltunk ajándékba. Vasárnap is nyitva tart az egész, a Tesco is. Itt nem dívik az új magyar keresztény virtus, nem akarnak az álszentek viselkedni tanítani, nyitva tartják az egész bevásárló központot. Lám, templomot nézni mentünk magunktól is.
Néhány lépés és újra az óvárosban vagyunk. Kis sétával ismét felfedeztünk néhány fontos épületet. Az Academia Istropolitana-t 1465-ben alapította Mátyás király. Az eredeti épületnek csak a bejárati része maradt meg. A humanista egyetemen négy szabad művészeti kar működött: teológiai, jogi, orvosi és művészeti. Az egyetemen ismert tudósok tevékenykedtek. A Regiomontanusnak nevezett Johannes Müller Königsbergből, vagy a lengyel csillagász Bylica Márton. 
A Jezsuita Kollégiumot 1626-ban Pázmány Péter esztergomi bíborérsek alapította. Késő reneszánsz stílusú. Miután II. József 1782-ben megszüntette a jezsuita rendet, az épületben a Császári és Királyi Jogakadémia működött. 1915-ben az újonnan létesített Magyar Királyi Szent Erzsébet Tudományegyetem jogi karához csatolták. A katolikus egyház mostanában ismét visszakapta. 
A Pállfy palotát 1747-ben építtették át egy régebbi házból. A katonai jelképekkel gazdagon díszített főbejárat Pálffy Lipót tábornagy foglalkozásáról árulkodik. 1762 decemberében itt hangversenyezett az akkor még csak hatéves csodagyerek, Wolfgang Amadeus Mozart. 
A Schőne Náci szobra a Főtér sarkánál állandó fotótéma. Igazi neve Lamár Ignác, közel negyven éven át volt a város régi utcáinak és kávéházainak elválaszthatatlan figurája. A régi vágású elegáns figura a harmincas évektől a hatvanas évekig járta Pozsony utcáit, kávéházait és cukrászdáit. A pesti belvárosban is volt egy jellegzetes figura a Füttyös Gyuri, aki régi újságokat hurcolt, és időnként megsuhintotta a lányok fenekét. Nem volt elegáns, és szobra sincs.
A Stará Radnica-t (Régi városházát) a 16. és 17. század fordulóján reneszánsz stílusban több lakóházból alakították ki. Régi tornya egy földrengés során ledőlt, a 18. században barokk stílusban alakították át. 
 Kazettás mennyezetű tanácsterme gyönyörű, szépek a bírósági terem barokk stukkói és freskói. Az épület falán tábla jelzi az 1850-es árvíz vízszintjét. A gótikus ablaktól balra egy ágyúgolyó Napóleon ostromából. 
A városháza épületében található a Városi Múzeum. Megnéztük, hátha nem leszünk teljesen egyedül, mint eddigi pozsonyi múzeumi látogatásaink során. Valóban többen voltunk, hárommal. Így öten sétáltunk a gyönyörű boltíves termekben, Pozsony történetének kiállításán.
Esti programunk az Új Nemzeti Színházban (Új Operaházban): Csajkovszkij: Pikk Dame című operája lett volna. Fél hétkor már éppen kirittyentve indultunk, amikor ránéztünk a jegyekre. Kiderült, már az utolsó felvonást sem érnénk el. Ötkor kezdődött ugyanis az előadás. Hiába, vasárnap van. gyakorlatból tudhatnánk, hogy ilyenkor sok hangverseny is délután kezdődik. Nagyon sajnáljuk, de ezt elméláztuk. Hétfőn a reggeli vonattal hazamegyünk. Az utolsó napi saját hibánkból adódó kellemetlenség ellenére kellemes négy napot töltöttünk Magyarország hajdani fővárosában, Pozsonyban.<< Vissza a listához
E-mail: huszm@t-online.hu